NOVOSTI


Oglas

JU OŠ „Aleksa Šantić“je za projekt "Stress free teachers" 2017. godine dobila podršku od strane Erasmus + K 2 programa Evropske unije, trajao je dvije godine i pripremljena je edukacija nastavnika u upravljanju stresom kroz izradu Priručnika i eLearning portala.

Po završetku projekta smo aplicirali Ministarstvu za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo sa novim projektom "Istraživanje-kako smanjiti stres u nastavničkoj profesiji", Ministarstvo je prepoznalo našu želju da nastavimo educirati nastavnike i menadžment osnovnih i srednjih škola u upravljanju i smanjivanju nivoa stresa kod nastavnika. Projekt "Istraživanje-kako smanjiti stres u nastavničkoj profesiji" je odobren u 2019.godini od Ministarstva u i realizuje se u našoj još nekoliko sarajevskih škola.

Cilj projekta ispitati nivo stresa među nastavnicima i realizacija stress free radionica kroz koje ćemo nastaviti širenje primjera dobre prakse.

 

 

Jan
16.

"ART TERAPIJA-FILCANJE VUNE" U OŠ "ALIJA NAMETAK"

 

Danas,16.01.2020.godine je u JU OŠ "Alija Nametak" održana održana radionica "Art terapija-filcanje vune" na kojoj su se kolege upoznale sa art terapijom kao antistresnom terapijom putem tradicionalnih i umjetničkih zanata: filcanje, modeliranje od vune i izrada suvenira, Radionica je održana u okviru projekta "Istraživanje: Kako smanjiti stres u nastavničkoj profesiji".Učitelji trenutno trebaju efikasne tehnike upravljanja stresom kako bi i dalje mogli pružiti najbolju uslugu u školi. Naš je cilj, dakle, nastaviti program upravljanja stresom za nastavnike i učitelje koji se može primijeniti u svakodnevnom radu u školi. Koristeći program, škole mogu prepoznati stres, koristiti strategije ublažavanja i smanjivanja stresa. Zahvaljujući našim direktoricama Nerminki Hadžić i Rasiji Ibrahimović naše škole su nastavile širenje dobrih praksi u upravljanju stresom koje smo započeli u projektu "Stress free teachers" pod pokroviteljstvom Erasmus +.Radionicu je posjetila uvažena direktorica Nerminka poželjela nam ugodno druženje i rad, a učestvovalo je dvadeset i pet kolega nastavnika.Radionica je održana u stress free atmosferi punoj smijeha i uživanja, pravili smo cvjetove i kuglice od vune. Radionicu su održale Adila Kapetanović Hamzić, nastavnik likovne kulture i Željka Lemez, stručni saradnik iz udruženja "Bajka".Hvala na gostoprimstvu i divnom druženju!

Galerija...

 

Jan
06.

"ART TERAPIJA-FILCANJE VUNE" U OŠ "VRHBOSNA"

 

Danas, 6.01.20120. godine u JU OŠ "Vrhbosna" je održana radionica "Art terapija-filcanje vune". Radionicu su održale Adila Kapetanović Hamzić, nastavnik likovne kulture i Željka Lemez, stručni saradnik iz udruženja "Bajka". Radionica je održana u okviru projekta "Istraživanje: Kako smanjiti stres u nastavničkoj profesiji". Zahvaljujući našim direktoricama Erzumani Fukelj i Rasiji Ibrahimović naše su se škole povezale u širenju dobrih praksi u upravljanju stresom koje smo započeli u projektu "Stress free teachers" pod pokroviteljstvom Erasmus +. Radionici je prisustvovala uvažena direktorica Erzumana, dvadset i tri nastavnika i pedagogica škole. Sve je proteklo u divnoj stress free atmosferi punoj smijeha i uživanja a kolege su napravile i divne figurice. Šta reći nego jedno veliko HVALA za današnj rad i druženje.

Galerija...

 

 

Jan
10.

"ART TERAPIJA-FILCANJE VUNE" U OŠ "UMIHANA ČUVIDINA"

 

Dana10.01.20120.godine u JU OŠ "Umihana Čuvidina" održana je radionica "Art terapija-filcanje vune". Radionica je održana u okviru projekta "Istraživanje: Kako smanjiti stres u nastavničkoj profesiji". Zahvaljujući našim direktoricama Ameli Kazazić i Rasiji Ibrahimović naše škole nastavile širenje dobrih praksi u upravljanju stresom koje smo započeli u projektu "Stress free teachers" pod pokroviteljstvom Erasmus +.Radionicu je posjetila uvažena direktorica Amela, a učestvovalo je petnaest nastavnica/učiteljica.Ni hladnoća i magla nisu negativno utjecale na naše kolegice.Radionica je je protekla u divnoj stress free atmosferi punoj smijeha i uživanja, pravili smo cvjetove i kuglice od vune. Radionicu su održale Adila Kapetanović Hamzić, nastavnik likovne kulture i Željka Lemez, stručni saradnik iz udruženja "Bajka". Šta reći nego jedno veliko HVALA za današnji rad i druženje.

Galerija...

 

 

 

Dec
27.

DRUGA RADIONICA SPORTA I MUZIKO TERAPIJE

 

Druga radionica sporta i muziko terapije odrzana u petak, 27.12.2019.g. Radionicu održale Sanela Polutak i Danijela Krtalić. Naše kolegice kažu: „Otkrili smo da benefiti bavljenja sportom bivaju vidljivi već prilikom prve radionice. Obzirom da naš nastavnički posao uključuje sjedeći stil življenja postaje normalna životna norma za očekivati je da će i brojfizičkih oboljenja rasti.Zato se moramo baviti sportom i njegovati svoje zdravlje. Također nam treba biti jasno da se već sa manjim promjenama životnog stila može mnogo učiniti za poboljšanje psihičkog i tjelesnog zdravlja“. Hvala vam drage kolege!

Galerija...

 

 

Dec
24.

ODRŽANA DRUGA RADIONICA DEKUPAŽA

 

Druga radionica dekupaža je održana danas, u utorak 24.12.2019. godine. Radionica je prošla u veseloj atmosferi, poruka je sa radionice.“Stres nemožemo pobijediti sami uz prijatelje i kolegice sa posla je puno lakše“

Galerija...

 

Dec
20.

ODRŽANA RADIONICA DEKUPAŽA

 

U četvrtak, 19.12.2019.godine, održana je radionica dekupaža u okviru projekta "Istraživanje - kako smanjiti stres u nastavničkoj profesiji". Bilo je inspirativno, lijepo i mnogo zabavno.Radionicu je realizovala Naida Gadžo, cilj radionice je primjena različitih likovnih tehnika kao art terapije za smanjivanje stresa.“ Hvala kolegicama na interesovanju, odazivu i lijepom druženju“ kazala je Naida nakon održane radionice.

Galerija...

 

 

Dec
18.

ODRŽANA SPORTSKA I MUZIČKA RADIONICA

 

U sklopu realizacije projekta „Istraživanje: kako smanjiti stres u nastavničkom pozivu“ u srijedu, 17.12.2019. godine održane su sportska i muzička radionica u područnoj školi na Mojmilu, naravno u veseloj i opuštenoj atmosferi. Radionicu realizovale Sanela Polutak i Danijela Krtalić.

Galerija...

 

 

Dec
17.

RADIONICA "MUZIKO I ART TERAPIJA"

 

U utorak 17.12.2019.je održana radionica "Muziko i art terapija" kojom nastavljamo dobre prakse i u projektu "Istrazivanje - kako smanjiti stres u nastavnickoj profesiji".Kolegice su se rado odazvale pozivu i beskrajno uživale u pjevanju omiljenih pjesama i bojeći listove bojanke.Radionicu su realizovale Adila Kapetanović Hamzić i Lejla Hrapović.

Galerija...

 

 

Sept
16.

STRESS FREE MULTIPLIER EVENT IN KONYA

 

U prelijepom gradu u Konyi, u Turskoj, je u periodu od 12.9. do 15.9.2019. održana završna konferencija pod nazivom "STRESS FREE MULTIPLIER EVENT IN KONYA". Predstavljen je projekt za koji je ideja rođena u Sarajevu,u našoj školi, a oživjela je u obliku evropskog projekta, u sklopu programa Erasmus +: Prevencija stresa u nastavnoj profesiji - „Učitelji bez stresa“.JUOŠ „Aleksa Šantić „ je među 6 partnera iz 5 zemalja (Portugal, Slovenija, Turska, Bosna i Hercegovina i Litvanija) i sa ponosom možemo reći da je ovaj dvogodišnji projekt postao uspješan i ima pozitivan utjecaj u prevenciji i upravljanju stresom u nastavnoj profesiji. Našu školu na Konferenciji je predstavljala Adila Kapetanović Hamzić,koordinator projekta. „Pored predstavljanja naše škole i realizacije projekta,13.9.2019.u Konyi je održan i finalni sastanak partnera u projektu "Stress free teachers" na kome smo analizirali realizaciju projekta i definisali preostale zadatke.Većina zadataka je već uspješno realizovana , ostao je da radimo na diseminaciji i održivosti projekta.Cilj je da povećamo broj nastavnika koji će koristiti elearning portal i Priručnik , naučiti upravljati stresom , podijeliti svoja iskustva i na taj način poboljšati svoje psihofizičko zdravlje i podići kvalitet nastavnog procesa“rekla je Adila Kapetanović Hamzić u svom izvještaju o konferenciji. Više podataka možete pronaći na: www.stressfreeteachers.eu. Hvala našim partnerima iz Konye na odličnoj organizaciji konferencije.

Galerija...

 

Maj
29.

KONFERENCIJU "NASTAVNICI BEZ STRESA"

 

29.5.2019.godine naša škola je organizovala KONFERENCIJU "NASTAVNICI BEZ STRESA". Konferencija je održana u Hotelu "Ibis" ,Sarajevo i prisustvovalo je 150 kolega iz sedam sarajevskih osnovnih i srednjih škola. Na konferenciji je predstavljen projekt "Stress free teachers"/"Nastavnici bez stresa" , Priručnik i e-learning portal. "Nastavnici bez stresa" je platforma za učenje s kojom ćete naučiti koristite vještinerelaksiranja i samokontrole koje će vam pomoći da se opustite, spriječite izgaranje i uživajte više u svakodnevnom radu u školi."Nastavnici bez stresa" kombiniraju različite tehnike upravljanja stresom-tehnike koje su razvili i dokazali nastavnici poput vas. Sve dobre prakse su usmjerene na pružanje podrške okruženju da svi postanu pozitivno orijentisani i slobodni od raznih vrste stresora.Na ovaj način, nastavni proces će biti produktivniji i stimulativniji i stvoriti prijatno radno okruženje koje bi imalo uticaj kako na nastavnike i učenike tako i na cijelu zajednicu.

Ovdje se možete registrirati i pogledati primjere dobrih praksi. link : http://moodle.stressfreeteachers.eu/

U ime menadžmenta naše škole i stručnog tima hvala svim gostima što su učestvovali u promociji našeg projekta , da ostvarimo zajednički cilj: širenje i primjenu dobrih praksi za smanjivanje stresa u nastavničkom pozivu.

Galerija...

Jan.
16.

 

 

2. RADIONICA “SPORTOM DO ZDRAVLJA"

U srijedu, 16.1.2019. godine u 11.00 sati u prostorijama JU OŠ održana je 2.radionica “Sportom do zdravlja". Na radionici je učestvovalo 26 nastavnika razredne i predmetne nastave.

Pročitajte više...

Galerija...

 

 

Jan.
15.

MUZIKO TERAPIJA

U utorak, 15.1.2019. godine u 12.00 sati u prostorijama JU OŠ održana 2.“Muziko terapija”. Okupili smo kolege i razgovarali o tome koju vrstu muzike rado slušaju, šta rado pjevuše, usaglasili se u repertoaru i uz pomoć i pratnju naše nastavnice muzičke kulture počeli pjevati.

Pročitajte više...

 

Jan.
15.

ART TERAPIJA – BOJANKA

U utorak, 15.1.2019.godine u 10.45 sati u prostorijama JU OŠ održana je 2.radionica “Art terapija- Bojanka”nakojoj se bojenjem složenih slika smanjuje stres i napetost nakupljen tokom radnog dana. Poruka radionice je: ”Kroz likovnost otkrijte i ojačajte vlastite sposobnosti, kreativnost, maštu, otkrijte i razvijte jedinstvene potencijale, unutarnje interese i motivaciju, razvijate mentalnu fleksibilnost, izgradite samopouzdanje u sebe i svoje mogućnosti”.

Pročitajte više...

 

Dec.
04.

SASTANAK ČLANOVA TIMA "STRESS FREE TEACHERS"

Sastanak članova tima je organizovala direktorica škole Rasija Ibrahimović, menadžer projekta, a pored članova Tima sastanku je prisustvovala i gospođa Azemina Njuhović, stručni saradnik i predstavnik Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade.

Galerija...

Pročitajte više...

Nastavak aktivnosti...

 

Nov.
17.

ART TERAPIJA – BOJANKA

U petak, 17. 11. 2018.godine u našoj školi je održana likovna radionica “Art terapija –Bojanka”. Nakon napornog dana ili sedmice se opuštamo druženjem i zajedničkim crtanjem i bojenjem.

Pročitajte više...

 

Okt.
05.

1. RADIONICA “SPORTOM DO ZDRAVLJA"

U petak, 5.10.2018. godine sa početkom u 18.00 sati održana je sportska radionica “Sportom do zdravlja”. Cilj ove radionice je da nastavniku, nakonnapornog radnog dana,omogući da se opusti, zabavi I izbaci iz sebe svu negativnu energiju kroz niz rekreativnih aktivnosti, koje će doprinjeti očuvanju zdravlja, unapređenju psihofizičkih sposobnosti, te poboljšanju ukupnog kvaliteta života.

Pročitajte više...

 

Mart.
09.

OŠ “ALEKSA ŠANTIĆ”- ŠKOLA BEZ STRESA

OŠ „ Aleksa Šantić“ je najveća škola u Kantonu Sarajevo po broju učenika – 1000 učenika i 78 uposlenika. Rad u takvom kolektivu zahtijeva i dodatne napore, ozbiljnije pripremanje, praćenje savremenih trendova u obrazovanju kod nas i u svijetu. Kada se svaki rizik unaprijed prepozna i na njega adekvatno djeluje osmišljenim programom i aktivnošću rasterećenja, moguće je očekivati napredak. Emocionalni pristup, topla klima, potpuno razumijevanje, demokratski i drugarski odnos može sve. Stres i posljedice, koje on ostavlja na nastavnike, veoma rano su prepoznali u menadžmentu OŠ “Aleksa Šantić” u Sarajevu, tako da su na vrijeme reagovali.

fokus.ba

 

 

Nov.
26.

MUZIKOTERAPIJOM PROTIV STRESA

U petak, 25.11.2016.našoj školi se realizovao sat muzikoterapije. Terapija muzikom nam koristi kao antistres ali i kao prevencija očuvanja zdravlja, u širem smislu, te je organizujemo jednom sedmično. Radionice održavamo sviranjem na Orfovom instrumentariju uz osmišljenu pratnju klavira. Na radionicama učestvuje od 15 do 20 nastavnika.

Galerija...

 

 

Sept.
21.

NASTAVNICI OŠ "ALEKSA ŠANTIĆ" ŠAMPIONI U ODBOJCI

U susret najvažnijem datumu za prosvjetne radnike, 5. oktobru – Svjetskom danu učitelja – peti put tradicionalno su organizovana sportska takmičenja u odbojci, šahu i stonom tenisu. Takmičenje je organizovao Kantonalni odbor Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH. Takmičenje je održano u nedjelju, 20.9.2015.g. u novootvorenoj sportskoj dvorani JU OŠ “Behaudin Selmanović” u Briješću. Pored prosvjetnih radnika na sportskim takmičenjima su učestvovale ekipe i pojedinci: Udruženje Vijeća roditelja Kantona Sarajevo i Udruženje učitelja Kantona Sarajevo. Predstavnici naše škole na ovom takmičenju su bili muška i ženska odbojkaška ekipa. Muška ekipa OŠ,,Aleksa Šantić“ se plasirala u finale takmičenja i osvojila prvo mjesto i na taj način odbranila i potvrdila titulu prošlogodišnjeg pobjednika pomenutog takmičenja.

Galerija...

 

Sept.
20.

MEĐUNARODNO TAKMIČENJE “ŽOGARIJA”

U period od 17.09.2015. do 19.09.2015.godine, učenici OŠ “Aleksa Šantić”, u pratnji direktora škole i nastavnika, boravili su u Ljubljani. Cilj putovanja je bio učešće na međunarodnom takmičenju „Žogarija“ predstavljajući svoju domovinu, grad i školu, a primarna svrha ovog takmičenja je zabava i druženje djece. Učenici su se družili s drugarima iz : Austrije, Italije, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Mađarske, Hrvatske i Makedonije. Riječi dobrodošlice iskazao je organizator takmičenja, gospodin Slavko Sakelšek i gradonačelnik Ljubljane, gospodin Zoran Janković. Učenici su se takmičili u nogometu, igrama spretnosti, kvizu znanja, a učešće u takmičarskom dijelu imali su i nastavnici takmičeći se u igrama preciznosti. Osim takmičarskog dijela, škole su se predstavljale muzičkim i plesnim nastupima učenika i navijačkim skupinama. Svi prisutni su gledali i revijalnu utakmicu između fudbalera Slovenije i fudbalskih zvijezda regije.

Galerija...

 

 

Maj
26.

UČENICI NAŠE ŠKOLE OSVOJILI PRVO MJESTO

NA FINALNOM TAKMIČENJU “ŽOGARIJA”

U utorak, 26.05.2015.godine, OŠ ”Aleksa Šantić” je bila domaćin finalnom takmičenju učenika iz Visokog, Kaknja i Sarajeva, a u okviru projekta pod nazivom “Žogarija”. Na takmičenju su učestvovali učenici iz OŠ “KULIN BAN” – Visoko, OŠ ”MULA MUSTAFA BAŠESKIJA” – Kakanj, OŠ “UMIHANA ČUVIDINA” – Sarajevo, te učenici OŠ “ALEKSA ŠANTIĆ” – Sarajevo. Igre je zvanično otvorio direktor škole, gospodin Muamer Tinjak. Učenici su pokazali svoje vještine u fudbalu, igrama spretnosti, kvizu znanja, ali svoje vještine u fudbalu su pokazali i nastavnici navedenih škola. Osim takmičarskog dijela, škole su se predstavljale muzičkim i plesnim nastupima, navijačkim skupinama, kuharskim vještinama i kreativnim idejama. Nakon višesatne igre i zabave, učenici OŠ ”Aleksa Šantić” su osvojili prvo mjesto i tako se plasirali na Regionalno takmičenje koje će se 19.09.2015.godine održati u Ljubljani.

Novinski članak

Galerija...

 

 

April
20.

FUDBALERI FUDBALSKOG KLUBA ŽELJEZNIČARA U POSJETI NAŠOJ ŠKOLI

U četvrtak, 16.04.2015.godine, učenike naše škole su posjetili: nekadašnji kapiten „Plavih“, a sada sportski direktor FK „Željezničar“, Haris Alihodžić, golman Marijan Antolović i najbolji strijelac Rijad Bajić. Gosti su učenicima govorili o značaju pravilne i redovne ishrane, sporta i boravka na čistom zraku s ciljem pravilnog rasta i razvoja, ali i o drugarstvu koje trebaju razvijati i njegovati.

 

 

Nov.
09.

INTERKULTURALNI FESTIVAL

U subotu, 08.11.2014. godine, učenici i nastavnici OŠ "Aleksa Šantić" Sarajevo, ugostili su vršnjake iz osnovnih škola „Meša Selimović“ iz Janje,“ Knez Ivo od Semberije“ iz Bijeljine i „Mula Mustafa Bašeskija“ iz Visokog, na Regionalnom interkulturalnom festivalu organizovanom od strane Civitasa u prostorijama škole. Svi prisutni su se još jednom uvjerili koliko je bogatstvo različitosti koje nas sve čini posebnim i obavezuje na poštovanje i prihvatanje drugog i drugačijeg. Cilj Festivala je prezentiranje kulturnih navika, tradicije i posbnosti kraja iz kojeg učenici dolaze, bilo da se radi o igri, pjesmi, običajima ili prehrambenim navikama i specijalitetima određenog kraja.

Galerija...

 

 

Jan.
21.

SEMINAR / RADIONICA IZ OBLASTI AVIOMODELARSTVA

Udruženje tehničke kulture Novi Grad, uz finansijsku podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, u utorak 20.01.2015. godine održalo je seminar-radionicu iz oblasti aviomodelarstva, izrada jedrilica A1. Domaćin seminara bila je OŠ "Aleksa Šantić, koja je sve svoje infrastrukturne i ljudske resurse stavila na raspolaganje za relizaciju ovog projekta.

 

 

Oktt.
13.

SPORTSKA RADIONICA „IGRE BEZ GRANICA“

U petak, 10.10.2014.g. realizovana je sportska radionica „ Igre bez granica“ Radionici je prisustvovalo 48 učesnika, učenika trećih i četvrtih razreda i njihovih roditelja.

Galerija...

 

 

Sept.
27.

NASTAVNICI I NASTAVNICE OŠ "ALEKSA ŠANTIĆ"

ŠAMPIONI I VICEŠAMPIONI U ODBOJCI

Oglas

U Desetoj osnovnoj školi održani su sportski susreti povodom Dana učitelja koji će se ove godine obilježiti 03. oktobra 2015. godine. Odbojkaške ekipe naše škole uzele su učešće na ovom turniru. S ponosom ističemo, da je odbojkaška ekipa nastavnika osvojila prvo mjesto i ponijela pobjednički pehar, a odbojkaška ekipa nastavnica osvojila drugo mjesto. Od srca čestitamo svim učesnicima i učesnicama.

 

 

Nov.
04.

SVJETSKI PLESOVI UZ GRUPU "UČENICI SVIJETA"

U četvrtak, 31.10.2013. godine u prostorijama Osnovne škole „Aleksa Šantić“ organizovan je edukativno-zabavni program za učenike III , IV ,VII i IX razreda. Naime, Udruženje „ECOLIERS DMONDE „ ( „Učenici svijeta“) iz Belgije u saradnji sa Udruženjem „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu“ posjetili su našu školu i kroz ples , igru i druženje upoznali učenike sa tradicionalnim plesovima Francuske, Njemačke, Rusije, Italije, Češke i Izraela.