Preuzmite Monografiju OŠ "Aleksa Šantić"...

O ŠKOLI

OŠ "Aleksa Šantić" u Sarajevu postoji 77 godina. Škola je tokom proteklog rata (1992- 1995) bila potpuno oštećena, a nastava se izvodila u podrumima na Saraj-Polju i Mojmilu. Njena obnova je završena u septembru 1997. godine. Sanacija matičnog objekta u Nedžarićima, tj. njena ponovna izgradnja, počela je u jesen 1996. godine. Prethodno je izvršeno deminiranje školskog prostora koje je trajalo gotovo mjesec dana. Donator sanacije je Ministarstvo vanjskih poslova Grčke Republike.

TRENUTNO STANJE
Danas imamo 1200 učenika. Nastava se izvodi na dvije lokacije. Jedna lokacija je objekat u ulici Branislava Nušića u Nedžarićima, a druga lokacija je područna škola na Mojmilu. U školi primjenjujemo interaktivne nastavne metode rada. Učenici, nastavnici i uprava škole trude se da idu u korak sa najnovijim edukativnim procesima. Učenici su uključeni u rad brojnih sekcija kroz koje ispoljavaju svoje sklonosti i sposobnosti izvan redovne nastave. Na mnogim takmičenjima iz oblasti matematike, informatike, tehničkog odgoja, književnosti, muzike, drame, plesa naši učenici su do sada postigli veoma značajne rezultate. Imamo fiskulturnu salu i salu za priredbe, kabinet informatike i internet klub. Ponosni smo i na veliku biblioteku koja je unaprijeđena posebnim računarskim programom kojim će se bibliotečka građa detaljno obraditi. Pored obilježavanja svih značajnih datuma prigodnim programom, u školi se tradicionalno održava manifestacija "Otvorena vrata škola". Ova manifestacija prvenstveno je namijenjena učenicima i roditeljima, kao i drugim zainteresiranim građanima koji žele upoznati rad i materijalne uvjete rada škole. Roditelji sjede sa učenicima u školskim klupama, a učenici ponosno pokazuju ono što su naučili na časovima redovne nastave kao i na vanškolskim aktivnostima. Škola ima odličnu saradnju sa svim roditeljima naših učenika. Roditelji, učenici i uposlenici škole se redovno i aktivno uključuju i podržavaju sve humanitarne akcije koje organizujemo. Imamo školski vrt za divljenje i educiranje. On treba da podstiče i njeguje ekološki način razmišljanja mladih, a vrlo često može biti uzor i starijim koji su zaboravili na svoje obaveze i dostojanstvo u ponašanju i odgovornosti prema urbanom prostoru i prirodi općenito. Škola posjeduje voćnjak pod nazivom "Aleja razreda“. U znak sjećanja na tragično preminulog našeg učenika Alija Bečića, u školskom dvorištu je napravljen “Alijev kutak” u saradnji i uz pomoć Općine Novi Grad i KJKP “Park”.
 Dizanjem prve eko zastave u Bosni i Hercegovini 02. 06. 2005. godine naša škola je obilježila Svjetski dan okoliša i tako proglašena prvom Eko školom. Dana 05. 06. 2010.godine po drugi put smo proglašeni Eko školom. U školskoj 2021/ 2022. godini smo proglašeni SUPER EKO ŠKOLOM.

Naš školski časopis nosi naziv "Svjetlost sunca". U toku školske godine izlazi jedan broj časopisa koji se u potpunosti pripremi i odštampa u prostorijama škole. U saradnjI sa Javnim preduzećem BH Pošta Sarajevo osnovan je Juniorski filatelistički klub.

Naši učenici organizovali su veliku akciju prikupljanja pomoći za nastradale u velikom zemljotresu u Italiji. Ovu pomoć smo uputili našim prijateljima, a škola je dobila plaketu "Solidarnost stvara istinski mir i obnovu". S ciljem unapređenja odgojno-obrazovnog rada škola ostvaruje uspješnu saradnju sa mnogim institucijama, organizacijama i medijima.

Turska agencija za međunarodnu koordinaciju i razvoj (TIKA) je prihvatila projekt obnove škole u vrijednosti od 200.000 eura. Od novembra 2014. do maja 2015. godine u okviru radova zamijenjena je kompletna stolarija na školskom objektu i radijatori, a urađeni su i sportski tereni: vještačke podloge, podloge na košarkaškom i odbojkaškom igralištu, atletska staza te vještačka trava na fudbalskom igralištu.

U maju 2016. godine, na 70. rođendan objavljena je Monografija. Dokumentiranjem postignuća i predstavljanjem vizija, projekata, aktivnosti i uspjeha škole sakupljenih i objavljenih u Monografiji nastojalo se otrgnuti ih od zaborava, te u isto vrijeme iskazati zahvalnost i poštovanje prema svim generacijama učenika, nastavnika i drugih uposlenika koji su svako na svoj način, doprinijeli da naša škola bude ono što je danas.

Osnovna škola "Aleksa Šantić“ je bila nosilac tri evropska projekta u okviru programa ERASMUS+: “Parent’s corner”, „Stress free teachers“ i „Back to school“.