O ŠKOLI

OŠ «Aleksa Šantić» u Sarajevu postoji 76 godine. Škola je tokom proteklog rata (1992- -1995) bila potpuno oštećena, a nastava se izvodila u podrumima na Saraj-Polju i Mojmilu. Njena obnova je završena u septembru 1997. godine. Sanacija matičnog objekta u Nedžarićima, tj. njena ponovna izgradnja, počela je u jesen 1996. godine. Prethodno je izvršeno deminiranje školskog prostora koje je trajalo gotovo mjesec dana. Donator sanacije je Ministarstvo vanjskih poslova Grčke Republike.

TRENUTNO STANJE
Danas imamo 1200 učenika. Nastava se izvodi na dvije lokacije. Jedna lokacija je objekat u ulici Branislava Nušića u Nedžarićima, a druga lokacija je područna škola na Mojmilu. U školi primjenjujemo interaktivne nastavne metode rada. Učenici, nastavnici i uprava škole trude se da idu u korak sa najnovijim edukativnim procesima. Učenici su uključeni u rad brojnih sekcija kroz koje ispoljavaju svoje sklonosti i sposobnosti izvan redovne nastave. Na mnogim takmičenjima iz oblasti matematike, informatike, tehničkog odgoja, književnosti, muzike, drame, plesa naši učenici su do sada postigli veoma značajne rezultate. Imamo fiskulturnu salu i salu za priredbe, kabinet informatike i internet klub. Ponosni smo i na veliku biblioteku koja je unaprijeđena posebnim računarskim programom kojim će se bibliotečka građa detaljno obraditi. Pored obilježavanja svih značajnih datuma prigodnim programom, u školi se tradicionalno održava manifestacija «Otvorena vrata škola». Ova manifestacija prvenstveno je namijenjena učenicima i roditeljima, kao i drugim zainteresiranim građanima koji žele upoznati rad i materijalne uvjete rada škole. Roditelji sjede sa učenicima u školskim klupama, a učenici ponosno pokazuju ono što su naučili na časovima redovne nastave kao i na vanškolskim aktivnostima. Škola ima odličnu saradnju sa svim roditeljima naših učenika. Roditelji, učenici i uposlenici škole se redovno i aktivno uključuju i podržavaju sve humanitarne akcije koje organizujemo. Imamo školski vrt za divljenje i educiranje. On treba da podstiče i njeguje ekološki način razmišljanja mladih, a vrlo često može biti uzor i starijim koji su zaboravili na svoje obaveze i dostojanstvo u ponašanju i odgovornosti prema urbanom prostoru i prirodi općenito. Dizanjem prve eko zastave u Bosni i Hercegovini 02. 06. 2005. godine naša škola je obilježila Svjetski dan okoliša i tako proglašena prvom Eko školom. Dana 05. 06. 2010.godine po drugi put smo proglašeni Eko školom. Naš školski časopis nosi naziv «Svjetlost sunca». U toku školske godine izlazi jedan broj časopisa koji se u potpunosti pripremi i odštampa u prostorijama škole. U saradnju sa Javnim preduzećem BH Pošta Sarajevo osnovan je Juniorski filatelistički klub. Pored skupljanja novca za stradalo stanovništvo jugoistočne Azije, prikupljamo hranu i odjeću za naše nezbrinute sugrađane.

Naši učenici organizovali su veliku akciju prikupljanja pomoći za nastradale u velikom zemljotresu u Italiji. Ovu pomoć smo uputili našim prijateljima, a škola je dobila plaketu "Solidarnost stvara istinski mir i obnovu". S ciljem unapređenja odgojno-obrazovnog rada škola ostvaruje uspješnu saradnju sa mnogim institucijama, organizacijama i medijima.